Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Τι μπορεί να σου συμβεί αν δεν κάνεις διατάσεις μετά από το τρέξιμο;

Τι μπορεί να σου συμβεί αν δεν κάνεις διατάσεις μετά από το τρέξιμο;


Σήμερα έκανες ρεκόρ στο τρέξιμό σου (συγχαρητήρια!). Και τώρα είσαι έτοιμος να κάνεις ντους και απλά να χαλαρώσεις. Όμως μην βιάζεσαι! Μην αφήσεις την κούραση και την πείνα που επακολουθούν από μια δύσκολη προπόνηση να ξεμπερδέψεις με δυο διατασούλες και τέλος. Αξίζει το σώμα σου τα επιπλέον 10 λεπτά που θα αφιερώσεις, παρ’ όλη την κούραση που έχεις. Επειδή οι μύες βραχύνοται λόγω της προπονητικής επιβάρυνσης που δέχονται οι διατάσεις εφαρμόζουν την αντίθετη κίνηση στον μυ προσφέροντάς του χαλάρωση. Μάθε τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου μετά το τρέξιμο αν δεν κάνεις διατάσεις.



Οι μύες συσπώνται

Χωρίς διατάσεις άρα χωρίς επιμήκυνση, οι μύες σου αρχίζουν να συστέλλονται και να σφίγγουν μετά από μια κουραστική προπόνηση. Μερικές φορές, οι πόνοι στα γόνατα ή τους γοφούς είναι επώδυνοι και προκαλούνται από μυϊκές συσπάσεις γύρω από την άρθρωση. Το stretching χαλαρώνει τους μυς, το οποίο βοηθά στην γρήγορη ανάρρωση και την πρόληψη του πόνου.

Το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται

Η επίθεση του γαλακτικού οξέος είναι ο εφιάλτης κάθε αθλούμενου. Ακόμα κι αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό που σε πονάει γνωρίζουμε ακριβώς πώς αισθάνεσαι. Αυτό το κάψιμο στους μυς είναι δυσάρεστο και, δυστυχώς, κοινό για πολλούς δρομείς. Ευτυχώς, η συσσώρευση του γαλακτικού οξέος δεν είναι μόνιμη. Με τις κατάλληλες διατάσεις, μπορεί πραγματικά το σώμα σου να το αποβάλλει σχετικά γρήγορα. Ένα ρολό αφρού έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να απομακρύνει τα προϊόντα μεταβολισμού όπως το γαλακτικό οξύ και να βοηθήσει στην ταχύτερη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μυς.

Οι ιστοί γίνονται πιο «πυκνοί»

Όταν παραλείπεις τις διατάσεις μετά το τρέξιμό σου, ο ιστός παραμένει στη θέση στην οποία τον άφησες. Μπορεί τελικά να είναι πολύς σφιχτός και πυκνός, λόγω της συγκέντρωσης των προϊόντων τουμεταβολισμού που δεν αποβλήθηκαν μετά την άσκηση.
Οι μύες αυξάνουν την ανισορροπία τους

Οι μύες θα παραμείνουν σε μικρότερο εύρος, αν δεν τεντωθούν. Ορισμένες κινήσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης διατηρούν συγκεκριμένους μύες σε συστολή, ενώ άλλοι παραμένουν σε επιμήκυνση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές ανισορροπίες με την πάροδο του χρόνου, να αυξήσει τη φθορά στις αρθρώσεις σας και να μειώσει το εύρος της κίνησης λόγω της μειωμένης ελαστικότητας, καθιστώντας σε στο μέλλον πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Παρουσιάζονται μυικοί σπασμοί και πιασίματα

Αν δεν έχεις βιώσει πιάσιμο στο πίσω μέρος του γόνατος είσαι τυχερός! Οι μύες στη μέση αρχίζουν να εκδηλώνουν σπασμό μετά από μια δύσκολη πορεία και ο σπασμός αυτός να πηγαίνει προς τα κάτω. Αν και αυτό δεν συμβαίνει με όλους τους δρομείς, μπορεί να είναι μια πολύ οδυνηρή αντίδραση στον μυ μετά από τρέξιμο. Τα πρώτα 30 λεπτά, αμέσως μετά το τρέξιμό σου είναι η καλύτερη ώρα για να κάνεις διατάσεις και, να δεις μεγαλύτερη πρόοδο. Έτσι, επενδύοντας λίγο περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσεις τους μυς με την πάροδο του χρόνου θα γίνεις καλύτερος δρομέας, χωρίς πόνους.


Τι να κάνεις

Επομένως μετά το τρέξιμό σου τρέξε χαλαρά για 10 λεπτά χαλαρό τρέξιμο ώστε να απομακρυνθεί το γαλακτικό οξύ από τους μυς και κάνε διατάσεις για άλλα 10 λεπτά που χαλαρώνουν το μυϊκό και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Προτίμησε τις στατικές διατάσεις. Η σταδιακά αυξανόμενη διάταση ενός μυ στη στατική άσκηση έχει υπολογιστεί πως είναι πιο ασφαλής και αποδοτική. Μην ξεχνάς, πίεσε μέχρι εκεί που νιώθεις τη διάταση, χωρίς να νιώθεις αίσθημα πόνου. Αν πονάς, το σώμα σε προειδοποιεί και πρέπει να αλλάξεις θέση, χωρίς να παραμερίζεις τα τεχνικά στοιχεία. Σε καμία περίπτωση δεν κάνεις διατάσεις όταν νιώθεις έντονο πόνο  στους μυς ή όταν έχεις κάποιο τραυματισμό.


πηγή: http://www.wefit.gr/

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου