Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

H ιστορία των Πανεπιστημιάδων ( Universiade)

H ιστορία των Πανεπιστημιάδων ( Universiade).



Η Πανεπιστημιάδα ( Universiade) είναι μια διεθνής αθλητική διοργάνωση πολλών σπορ, στην οποία μετέχουν αθλητές που είναι φοιτητές ή σπουδαστές ανωτάτων σχολών. Υπάρχει θερινή και χειμερινή διοργάνωση για τα αντίστοιχα σπορ.

Οι αγώνες διοργανώνονται από τη Διεθνή Πανεπιστημιακή Ομοσπονδία Αθλητισμού (International University Sports Federation ή FISU). Η ονομασία τους προήλθε από συνδυασμό των λέξεων Πανεπιστήμιο (University) και Ολυμπιάδα (Olympiad).

Οι θερινές πανεπιστημιάδες ξεκίνησαν το 1959 στο Τορίνο της Ιταλίας και οι χειμερινές το επόμενο έτος στο Σαμονί της Γαλλίας. Διεξάγονται κάθε δύο χρόνια. Αρχικά, τις μονές χρονιές γινόταν η θερινή και τις άρτιες η χειμερινή πανεπιστημιάδα. Μόνο από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 υπήρξε μια ανακολουθία, αφού κάποιες διοργανώσεις έγιναν ανά τριετία (οι θερινές: 1967, 1970, 1973 και οι χειμερινές: 1972, 1975, 1978, 1981). Από το 1981 και οι δύο πανεπιστημιάδες γίνονται τις μονές χρονιές.

Έχουν διεξαχθεί 24 θερινές (η τελευταία το 2007 στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης) και 23 χειμερινές (η τελευταία το 2007 στο Τορίνο, που είναι η μόνη πόλη που έχει διοργανώσει και χειμερινή και θερινή πανεπιστημιάδα).

Αθλήματα

Ο αριθμός των αθλημάτων που διεξάγονται δεν είναι σταθερός σε κάθε διοργάνωση.

Όταν το taekwondo έγινε ένα σύγχρονο άθλημα, διατήρησε το πνεύμα μιας πολεμικής τέχνης δύο χιλιάδων ετών, καθώς και τη δύναμη και την έκκλησή του. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Taekwondo είχε ήδη προωθήσει την πειθαρχία μέσω διεθνών εκδηλώσεων κολλεγίων. Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwondo του Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε το 1986 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ,στο Μπέρκλεϊ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, με πρωτοβουλία του Αμερικανικού Πανεπιστημιακού Αθλητικού Συλλόγου.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Καλοκαιρινού Πανεπιστημίου του 2009 στο Βελιγράδι ήρθε και πάλι με την πρόταση να συμπεριληφθεί και το taekwondo στο πρόγραμμα των αγώνων. Το Poomsae διαγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Καλοκαιρινό Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.

Κάντε κλίκ πάνω στην εικόνα για να δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων στο Ταεκβοντό

Πηγή: wikipedia, FISU

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου