Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Παλεύοντας με έναν αντίπαλο που δεν υπάρχει

Παλεύοντας με έναν αντίπαλο που δεν υπάρχει.


Της Σμαράγδας Μόνου*

Το Taekwondo είναι ευρέως διαδεδομένο για το αγωνιστικό του μέρος, το οποίο αποτελεί ολυμπιακό άθλημα από το 2000. Ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου σημαντικό μέρος του αθλήματος, που οφείλει να γνωρίζει όποιος ασχολείται με το Taekwondo, είναι τα λεγόμενα poomsae. Τα poomsae όχι μόνο βελτιστοποιούν τις αποδόσεις των αθλητών αγωνιστικά, αλλά επίσης ισχυροποιούν την αυτοάμυνα του ατόμου.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά…


Το Taekwondo χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: το αγωνιστικό και το παραδοσιακό. Το αγωνιστικό ως ολυμπιακό άθλημα το γνωρίζουμε όλοι. Το παραδοσιακό, η παραδοσιακή δηλαδή πολεμική τέχνη, περιλαμβάνει μία πληθώρα τεχνικών. Tα poomsae, λοιπόν, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Γιατί οφείλει ένας αθλητής να γνωρίζει τα poomsae;

Σίγουρα όχι για να αποδείξει ότι αξίζει να έχει την πράσινη, την κόκκινη, την χ ζώνη… Ναι, τα poomsae αποτελούν μέρος της εξέτασης για να προαχθεί ένας αθλητής στην επόμενη ζώνη αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος.

Καταρχάς, μέσα από τα poomsae ο αθλητής διδάσκεται την ισορροπία και τελειοποιεί τις στάσεις του σώματός του. Έτσι, αποκτά ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον αγώνα απέναντι στον αντίπαλό του.

Επίσης, μαθαίνει τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αυτοάμυνα. Το αγωνιστικό από μόνο του δεν αρκεί ώστε να μπορεί κάποιος να προστατέψει τον εαυτό του σε οποιαδήποτε περίπτωση. Αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο. Όσο καλά ανοίγματα και να έχει κάποιος και όσο εντυπωσιακό μπάντα τόλιο τσάκι μπορεί να έχει, σε ένα απλό σκηνικό όπου δεν έχει κάνει ζέσταμα ή φοράει τζιν ή μια αθλήτρια ψηλές γόβες, δεν θα μπορέσει να σηκώσει το πόδι του/της σε πραγματικές συνθήκες και να βγάλει knock-out τον αντίπαλο.

Βέβαια, η εκμάθηση των poomsae, η οποία ξεκινά από την άσπρη ζώνη, περνά από πολλά στάδια μέχρι να τελειοποιηθεί. Στα poomsae έχουν σημασία τα πάντα. Aκόμα και η αναπνοή του αθλητή. Τελειώνοντας κάποιος το poomsae βρίσκεται εκεί απ’ όπου ξεκίνησε και οι σφυγμοί του είναι τόσοι όσοι θα ήταν αν είχε παίξει ένα ημίχρονο αγώνα.

Τι είναι λοιπόν τα poomsae;

Τεχνική, αναπνοές, ακρίβεια και έλεγχος του σώματος. «Σαν να παλεύεις με έναν αντίπαλο που δεν υπάρχει» είναι τα πρώτα λόγια των δασκάλων όταν ξεκινούν την εκμάθηση. Και αυτό είναι, με τη μόνη διαφορά πως όσο και αν φαινομενικά είναι demonstration (επίδειξη), τόσο μπορούν να εφαρμοστούν σε πραγματικές συνθήκες όπως και άλλα μέρη του παραδοσιακού Taekwondo.

Επομένως, μέσα από τα poomsae αλλά και γενικότερα μέσα από το παραδοσιακό κομμάτι του Taekwondo, ένας αθλητής αποκτά τον πλήρη έλεγχο του εαυτού του και να είναι ικανός ακόμα και με κλειστά τα μάτια, ακόμα και δεμένος, να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή.

ΥΓ: Ο μέγιστος σκοπός των πολεμικών τεχνών, είναι να μην χρειάζεται να τις χρησιμοποιήσεις.


*Η Σμαράγδα Μόνου είναι αθλήτρια και φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου